Tuubista kesään! Berliini ❤️ – vko 20

Cafe Marlene
Cafe Marlene Prenzlauer bergin alueella.

Aina toimiva Berliini. Tällä kertaa sinne lähdettiin vähän rankemman mutkan kautta. Olin siis lähtöä edeltävänä päivänä lounastreffeillä ystävän kanssa ja edellisestä kerrasta oli piiitkä tovi. Energisöityneenä keskusteluistamme lähdin hitusen viime tinkaan kohti Meilahden kolmiosairaalaa. Minullahan on joitain vuosia sitten löydetty aivokasvain. (Kasvain on hyvänlaatuinen, mutta niin hankalassa kohdassa, että sen leikkaamiseen liittyy riskejä. Niinpä toivomme vain aina, että se ei olisi kasvanut…). Kasvainta kontrollikuvataan MRI- kuvantamisella ja se hetki oli edessä viime maanantaina. Saavuin paikalle liian myöhään, jotta diapam-rauhoitus olisi ehditty antaa. Hyvillä energioilla ajattelin, että testataan nyt kahdeksas kuvantaminen sitten ilman esirauhoitusta. No, tiedätte tunteen kun viime hetkellä tajuaa tehneensä pahan virhearvion… Kanyyli käsivarressa varjoainetta varten, hälytyspumppu toisessa kämmenessä valmiina hätäkeskeytykseen ja hoitajan sanat silmiä ei sitten kyllä kannata avata siellä. Täysi kuolemanpelko ja paniikki iski heti, kun minut oli päätä myöten työnnetty ahtaaseen laitteeseen. Liikkumiskielto, pään yli kiinnitetty kova verkko, aivan hirvittävä kivilouhostyyppinen kirskunta ja meteli. Siinä on niin monta epämiellyttävää tekijää ahtaanpaikan kammoiselle, että huoli tuloksistakin unohtuu. Ajatuksissa vain kauhu ja keskeytyshalu, kunnes syvähengityksellä saa tilanteen jotenkin haltuun. Silti jokainen sekunti kovaa tsemppausta ja itsesuggestiota! Ei ikinä enää tuubiin ilman rauhoitusta!

Koriskenttä
Ollaanko Berliinissä vai New Yorkissa?:) Pappelplatz.
Berliini ja k-e-s-äloma 

New Yorkin ohella ehdottomiin suosikkimatkakohteisiini kuuluu Berliini. Fiilis vapisevana vietetyn kuvantamispäivän jälkeen olikin huipussaan, kun suuntasimme aamupäivästä lomalle.  Mitä lomaa vuorotteluvapaalainen nyt muka tarvitsee voisi joku kysyä…? No ainakin historiallisen talvisen kevään jälkeen kesäistä lämpölomaa;) Syitä oli muitakin. Hääpäivän vuosiviikko, Islannissa asuvan tyttären tapaaminen ja aina toimiva Berliini. U-bahn, S-bahn, ratikat ja niitä varten rakennetut raidesillat. Kaupungin halki mutkitteleva Spree-joki. Tuhannet vehreät puut puistoissa ja katujen varsilla. Rouhea kaupunki modernien ja vanhojen rakennusten keskellä. Historiaa kaupungista ei puutu, kuten ei myöskään kiinnostavia museoita, muraaleja, kauppoja, ravintoloita ja baareja. Berliini on iso maantieteellisesti, mutta siellä kuin huomaamatta voi myös unohtaa nuo kätevät ja helpot raideliikennevälineet ja mennä porskuttaa vain käppäillen läpi entisen idän kohden entistä länttä tai sikin sokin ees taas <3. Viikollamme oli 28-30 asteen hurmaavat hikihelteet, mutta joka päivälle tuli silti askelmittariin noin 20 km matka kävellen.

Anne Frank mural
Rosenhöf, Hackeshe Höf… Myös Hackeshe Marktin alueella sisäpihat ovat täynnä hienoja muraaleja.
Kreuzberg, prenzlauer berg ja mitte

Rajoitetun ajan puitteissa oli tehtävä väljä pläni, mihin ja milloin. Prenzlauer berg, Kreuzberg, Mitte. Ainakin näillä kaupungin alueilla tulisi hengata. Koska mieheni oli ensikertalainen kaupungissa ripottelimme sekaan myös klassisia turistikohteita kuten Brandenburger Tor, Tiergarten, Siegessäule. Yksi mielenkiinnon kohde, aiemmista kerroista poiketen, oli Tempelhof. Entinen lentokenttä, joka vuonna 2008 suljettiin osin sijainti syistä (keskellä asutusta) ja on nykyisin kaupunkilaisten virkistyskohteena. Entisillä kiitoradoilla riittää asfalttia skeitata, fillaroida ja juosta lenkkiä. Huimaavan kokoiselle kentälle pääsee kätevästi  metrolinjalla U6, poisjäänti Platz der Luftbrücke asemalla.

Record Store Berlin
Vinyylilevykaupat on tsekattava aina! Record Store Berlin Invalidenstrassella.
PARHAAT VINKIT TOUKOKUU 2017 À LA NINSLA

Kreutzbergistä bongaat heti metroasemalla (metrolinja U1, Görlitzer Bahnhof asema) vanhat talot ja vihreyden.  Voi olla, että lumen keskeltä matkalle tulleella ylikorostui tänä toukokuuna kyseinen ominaisuus, mutta jösses miten kukkivat puut tuntuivat syleileviltä! Koska käppäilimme alueella päiväsaikaan näimme enimmäkseen levy- ja vintagevaatekauppoja, etnisiä ruokaravintoloita ja puistoja, jossa perheet grillasivat vilteillä ja rantatuoleilla ruokaa. Toki emme välttyneet huumeiden kaupustelijoilta täysin, mutta kommunikointi jäi What’s up? tasolle.

Aamiainen Berliinissä
Aamiainen Kastanienalleella <3.

Prenzlauer berg on joka käynnin must. Kastanienallee katu johdattaa kävellen tai ratikalla alueelle, jossa on rento fiilis, kohtuuhintaista –välillä jopa halpaa syödä ja juoda. Alueesta on tullut vuosien saatossa lapsiperheiden suosima, boheemi alue. Harmi ettemme olleet paikalla sunnuntaina, jolloin Mauerparkissa on massiiviset kirpparit, mutta pieni kierros tehtiin silti helteisessä puistossa. 

Terassiravintola Berliini
Torstrassen lähettyvillä löytyy paljon ihania ravintoloita ja baareja. Tässä Auguststrassella myöhäisellä dinnerillä.

Mitten alueella majoituimme. Jälleen. Jos haluat vähän kaikkea kivaa ja aikaa on rajoitetusti, hengaaminen Mitten alueella on melko turvallinen valinta. Löydät linkin takaa tiivistetysti kaikki alueen jutut, joita on runsaasti. Mitte on myös ex-lännen alueiden ohella niitä, jossa hintataso on hieman korkeampi. Ollaanhan hip-keskustassa;) Gee ja minä hieman shoppasimme, söimme Woop Woop (silmien alla nestemäisellä typpihapolla valmistettua) -jäätelöä, kävimme dinnerillä pihaterassilla ja nautimme muutamat drinksut lähellä Torstrassea.

Juutalaismuseo
Juutalaismuseossa oleva Garden of Exile meni ytimiin. Suosittelen kaikille Berliinin kävijöille museovierailua.

Vaikuttavimmat, uudet tai muuten parhaat paikat tällä kertaa olivat:

 • BRLO ravintola, Schöneberger Straße 16, -> metrolinjat U1 & U2 tai jalat
  – 2014 perustettu ravintola.
  – Tosi hyvää (Fine dining) kasvisruokaa, jonka kylkeen voi valita laatulihaa.
  – Suomalaisille edullinen, islantilaisille sikahalpa.
 • Jewish Museum , Lindenstraße 9-14, Kreuzberg, -> metrolinjat U1 & U6
  tai jalat
  – Arkkitehti Daniel Liebeskindin Between the lines -tilan kokeminen täällä pitäisi olla pakollinen jokaiselle. Erityisesti ”The Holocaust Tower” ja ”Garden of Exile” tilat pakottavat nerokkaasti ymmärtämään tilan kautta sitä epätasapainoa ja hämmennystä, jonka ihminen kohtaa pakotettuna pois juuriltaan.
 • Hackendahl ravintolaan ihastuimme vanhan pittoreskin talon, drinksujen ja loistavan taustamusiiin takia. Tunnelma oli kuin vanhassa jugend-talon kodissamme Katajanokalla – suoraan 1800 luvun loppuvuosille!

Ps.  Berliinissäkin on oma Länsimetro-Gate. Hartaasti odotamme Tegelin lentokentän päivittymistä uudella…

Tempelhof
Tempelhofin kentälle pääsee laskutumaan nykyään ilman koneita. Hubby kiitoradan keskiössä!

4 vastausta artikkeliin “Tuubista kesään! Berliini ❤️ – vko 20”

 1. Kiva saada yksityiskohtaista kaupunkitietoa.
  Jahka minulla on rahaa Berliinin matkaan, palkkaan sinut oppaaksi.

  1. Kiitos, kiva kuulla Kirsikka!☺️
   Gate tai ei, niin Berliini kyllä aina vaan ihastuttaa. Itselläni oli useamman vuoden tauko siellä käymiseen ja nyt taas polttelee jo päästä pian uudestaan (Tegeliin tai ei)… Nauti kotikaupungista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
0
0